Guide: flytta till London

Funderar du på att flytta till metropolen på andra sidan Nordsjön? Det gör du helt rätt i. London är en fantastisk stad att bo i, oavsett om det gäller en utbytestermin på universitet, ett år som au pair eller att jobba här en längre tid. Här är några tips för dig som vill flytta till London:

luigi-manga-457597-unsplash
Att hitta jobb i London
I London använder man sig vanligtvis inte av typiska arbetsförmedlare à la  svenska Arbetsförmedlingen. Indeed.co.uk och Reed annonserar jobb i de flesta branscher, medan varje bransch även har specifika rekryterare och arbetsförmedlingar som endast fokuserar på en bransch. Så beroende på vad du vill jobba med är det värt att googla runt innan du börjar söka jobb. Ett generellt tips är att söka jobb efter du flyttat till London, då många potentiella arbetsgivare vill träffas face-to-face. Dessutom vill arbetsgivaren ofta ha någon som kan börja direkt, och inte om tre månader.

Det där med boende
Det är vanligt att bo i så kallade ”flatshares”, åtminstone den första tiden. Antingen går man ihop med några vänner och letar lägenhet tillsammans, eller flyttar in i ett existerande flatshare. Kolla in SpareRoom eller LondonSwedes (se nedan) om du letar flatshares, medan Zoopla är en bra sida för dig som vill hyra en egen lägenhet. Precis som med jobb är det bäst att söka boende efter du flyttat till London. Många bor på Airbnb eller hostel innan de hittat ett permanent boende. Tänk på att man så gott som alltid måste betala en depositionsavgift innan man flyttar in, oavsett om du flyttar in i ett flatshare eller egen lägenhet.

LondonSwedes: Svenskt community som är en bra utgångspunkt för dig som går i flyttankar. De ordnar events med svensk anknytning och driver olika Facebook-grupper (boende, jobb, vänner sökes etc). ”Huvudgruppen” Londonsvenskar har 22 000 medlemmar, och här diskuteras ALLT som har med London-livet att göra.

Upptäck London (Facebook-grupp): Ett annat forum att kolla in är Upptäck London. Här får man tips på både kända attraktioner och hemliga sevärdheter.

Hur blir det med Brexit då?
Här kan du följa läget: Svenska Ambassaden om Brexit.  Svenska medborgare som redan bor i Storbritannien – eller flyttar dit innan 31 december 2020 – har kvar samma rättigheter som tidigare OM det blir ett så kallat avtalat utträde. Vid ett avtalslöst utträde – alltså ”No Deal Brexit” – måste svenska medborgare som bosatt sig i landet före utträdesdagen ansöka om permanent uppehållstillstånd.

alcohol-ale-bar-681847
Om du är övertygad om att London är en stad för dig så kanske vi ses på någon av mina favoritpubar framöver… Cheers!